Alimentele care nu ar trebui să fie consumate niciodată crude

Ai impresia ca doar ouale si carnea nu ar trebui sa fie consumate crude? Ei bine, nu e chiar asa. Exista multe alte alimente pe care nu ar trebui sa le consumi crude.

Cartofii. Sa incepe cu tuberculul iubit atat de mult de toata lumea. Cartofii cruzi pot provoca balonare, dar si efecte gastro-intestinale nedorite, deoarece contin amidon rezistent la sucurile gastrice. Iar fierberea sau prepararea lor permite descompunerea acestui amidon. Ce este si mai ingrijorator- cartofii care sunt tinuti intr-un loc mai umed si cald, risca sa devina verzi si sa produca o toxina numita solanina.

Fasolea rosie. Acest aliment atat de bun pentru sanatate, poate sa fie periculos pentru sanatate daca nu este consumat asacum trebuie. Fasolea rosie este foarte bogata in proteine, fibre si antioxidanti, dar daca se consuma cruda este foarte periculoasa pentru sanatate. Fasolea rosie care nu este fiarta, contine o toxina care poate provoca probleme gastro-intestinale si simptome care sunt asemanatoare cu cele ale otravirii alimentare.

Crenvustii pentru hot-dog. Stim deja ca nu sunt atat de buni pe plan nutritiv, dar consumati cruzi, sunt extrem de periculosi pentru sanatate. Crenvustii care sunt preamblati pot sa contina o bacterie, Listeria, care nu este eliminata decat prin fierbere.

Laptele, cu siguranta ca ai auzit deja expresia « lapte crud » mai ales atunci cand se vorbeste despre branza. Dar laptele crud este foarte periculos. Vine direct de la vaca fara sa fi fost pasteurizat si poate sa contina bacterii nocive precum E.coli sau Salmonella. Laptele crud prezinta un risc mai ridicat cu 150 de ori mai mult decat alte alimente de a provoca o maladie de origine alimentara.

Semintele germinate si alte legume crude. S-a laudat foarte mult beneficiile lor. Oare ce risc ar putea prezenta pentru sanatate? Ei bine, germenii de ridiche sau de lucerna pot contina bacterii precum E.coli, Listeria sau Salmonella. Acestea cresc in conditii calde si umede, ideale pentru dezvoltarea bacteriilor.

Vanata. Vanata cruda contine solanina, adica aceeasi toxina ca si cartofii cruzi. Cele care sunt cultivate mai devreme contin mai multa decat cele care sunt recoltate la maturitate. Sa nu uitam ca poate cauza si reactii alergice.

Faina. Aluatul pentru biscuiti sau brownies nu ar trebui sa fie consumat crud, deoarece contine oua crude si faina care nu a fost preparata. Aceasta poate sa fie periculoasa, putand intra in conact cu anumiti agenti patogeni pe care doar prepararea ii poate elimina.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?