Regimul viking, ideal pentru sănătate și siluetă

După nebunia regimului paleo, noua tendinţă care face furori este regimul viking, inspirat din alimentaţia nordică. De ce ar trebui să alegi să mizezi şi tu pe el?

Despre ce este vorba? Din cauza climatului mai rece şi mai dur şi a solului destul de sărac, ţările scandinave au o alimentaţie tradiţională destul de diferită de a noastră. În farfuria nordicilor se regăsesc mai ales fructe mici, de pădure, peşte, legume, cereale sau carne provenită de la animalele sălbatice. Este un regim ideal pentru a ameliora starea de sănătate a adulţilor şi a copiilor din ce în ce mai popular şi pe la noi.

Ce ar trebui să conţină farfuria ta? Dar nu grâu peste tot, ci orz, ovăz sau secară. Pâinea ar trebui să fie neagră, integrală, din secară şi-sau cu ovăz.

Legumele. Nu roşii, ci varză, morcovi, morcovi, sfeclă, mazăre, salată, andive, praz, ţelină, ridichi sau ciuperci. Dar şi alimentele fermentate precum varza acră.

Fructe. Mai ales cele de pădure. Mure, frăguţe, coacăze, afine, boabe de soc, dar şi cireşe sau căpşuni. În afara sezonului se consumă congelate. Bonus-nucile.

Peştele. Marea şi râurile din ţinuturile nordice sunt cele care furnizează o mare varietate de tipuri de peşte: somon, hering, păstrăv sau nisetru. Ficatul de cod este foarte popular pe aici. In Islanda, uleiul din ficat de cod se consumă de către copii.

Carnea. De oaie, de berbec, de porc, de pasăre sau de vită… Cea mai potrivită este cea bio dar şi de vânat.

Uleiurile. Uleiurile de rapiţă, de nuci sau cele bio, presate la rece sunt cele mai potrivite.

Ierburile şi mirodeniile. Muştar, hrean, mărar, anason, seminţe de mac, dar şi scorţişoară, şofran, chimion sau ghimbir.

Un regim excelent pentru sănătate deoarece în cadrul lui se consumă o mulţime de alimente bogate în antioxidanţi, fibre, vitamina D sau acizi graşi omega 3.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?