Top 8 alimente cu un indice glicemic scăzut

Alimentele cu un indice glicemic scăzut, sub 50, sunt cele care nu urcă brusc nivelul de zahăr din sânge sau care nu sunt procesate sau transformate. Sunt bogate în fibre şi urcă treptat nivelul de glicemie, nu dintr-o dată.

Legumele verzi. Majoritatea legumelor verzi au un indice glicemic în jur de 15. Consumă deci cât mai mult andive, spanac, praz, varză sau broccoli, dar şi avocado, cu un indice glicemic foarte scăzut, de 10.

Oleaginoasele. Cu un indice glicemic aflat în jurul cifrei de 15, în cap de listă se află migdalele, nucile clasice şi nucile de caju. Dar şi mugurii de pin. Sunt urmate îndeaproape de arahide şi de fistic cu un IG de 20. Un indice care rămâne acelaşi şi în cazul piureurilor de migdale sau de arahide.

Fructele, dar nu toate fructele. Fructele cu cel mai scăzut indice glicemic sunt rubarba, coacăzele sau afinele. Lămâia are un IG de 20 iar căpşunile, zmeura, cireşele sau murele de 25. Mărul şi para au un indice în jur de 38.

Dar fructele precum kiwi, caisele, ananasul sau mango ajung până la 60, în timp ce pepenele urcă până la 72. Curmalele proaspete ajung până la 100.

Cerealele şi germenii de cereale. Cerealele şi germenii de cereale au şi ele un indice glicemic scăzut de 15. Sunt foarte bogate în fibre şi minerale şi foarte bune în salate.

Fructele uscate. Unele fructe uscate au un IG scăzut sau moderat. Prunele uscate au un IG de 29 iar caisele uscate de 30.

Leguminoasele. La fel ca şi fructele uscate şi legumele uscate au in IG scăzut. Lintea verde are un indice glicemic de 25 iar fasolea de 35, în timp ce năutul ajunge până la 40.

Siropul de agave. Edulcorantul natural extras din seva cactusului mexican are un indice de 25 şi este cea mai bună alternativă la zahărul alb.

Peştele, fructele de mare, carnea, ouăle sau produsele lactate nu conţin glucide deci au un indice glicemic inexistent. Asta nu înseamnă că trebuie să abuzezi de ele deoarece conţin în schimb grăsimi saturate.

Un comentariu la „Top 8 alimente cu un indice glicemic scăzut

  1. Bridge to Terabithia pe watchseries

    Bazat pe populara carte pentru copii, Bridge to Terabithia este un film fantastic despre prietenie şi puterea imaginaţiei, creat de producătorii Cronicilor din Narnia. Jess Aarons (Josh Hutcherson) este un neadaptat la şcoală şi chiar şi în numeroasa lui familie. Jess s-a antrenat toată vara pentru a deveni cel mai rapid alergător din şcoala sa, dar gloria îi este brusc spulberată când cursa „doar pentru băieţi” este câştigată de o nou-venită, Leslie Burke (Annasophia Robb).

    În ciuda bizarei circumstanţe, cei doi intruşi devin repede cei mai buni prieteni. Lui Leslie îi place să spună poveşti fantastice, pline de magie. Iar lui Jess îi place să deseneze, deşi până atunci îşi păstrase talentul pentru el. Împreună, cei doi încep să creeze regatul secret al Terabithiei, un loc magic în care poţi ajunge sărind cu o frânghie peste un pârâu din apropierea caselor celor doi prieteni. Aici, Leslie şi Jess conduc regatul, lupta împotriva Stăpânului Întunecat şi a creaturilor lui, şi complotează împotriva derbedeilor de la şcoală. Mulţumită prieteniei lui cu Leslie, Jess e schimbat pentru totdeauna. O lume plină de creaturi fantastice, castele şi minunate păduri, Terabithia este adusă la viaţă de uimitorii specialişti în efecte vizuale de la Weta Digital, compania din spatele unor filme ca Stăpânul Inelelor sau King Kong.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?