Top 8 alimente cu un indice glicemic scăzut

Alimentele cu un indice glicemic scăzut, sub 50, sunt cele care nu urcă brusc nivelul de zahăr din sânge sau care nu sunt procesate sau transformate. Sunt bogate în fibre şi urcă treptat nivelul de glicemie, nu dintr-o dată.

Legumele verzi. Majoritatea legumelor verzi au un indice glicemic în jur de 15. Consumă deci cât mai mult andive, spanac, praz, varză sau broccoli, dar şi avocado, cu un indice glicemic foarte scăzut, de 10.

Oleaginoasele. Cu un indice glicemic aflat în jurul cifrei de 15, în cap de listă se află migdalele, nucile clasice şi nucile de caju. Dar şi mugurii de pin. Sunt urmate îndeaproape de arahide şi de fistic cu un IG de 20. Un indice care rămâne acelaşi şi în cazul piureurilor de migdale sau de arahide.

Fructele, dar nu toate fructele. Fructele cu cel mai scăzut indice glicemic sunt rubarba, coacăzele sau afinele. Lămâia are un IG de 20 iar căpşunile, zmeura, cireşele sau murele de 25. Mărul şi para au un indice în jur de 38.

Dar fructele precum kiwi, caisele, ananasul sau mango ajung până la 60, în timp ce pepenele urcă până la 72. Curmalele proaspete ajung până la 100.

Cerealele şi germenii de cereale. Cerealele şi germenii de cereale au şi ele un indice glicemic scăzut de 15. Sunt foarte bogate în fibre şi minerale şi foarte bune în salate.

Fructele uscate. Unele fructe uscate au un IG scăzut sau moderat. Prunele uscate au un IG de 29 iar caisele uscate de 30.

Leguminoasele. La fel ca şi fructele uscate şi legumele uscate au in IG scăzut. Lintea verde are un indice glicemic de 25 iar fasolea de 35, în timp ce năutul ajunge până la 40.

Siropul de agave. Edulcorantul natural extras din seva cactusului mexican are un indice de 25 şi este cea mai bună alternativă la zahărul alb.

Peştele, fructele de mare, carnea, ouăle sau produsele lactate nu conţin glucide deci au un indice glicemic inexistent. Asta nu înseamnă că trebuie să abuzezi de ele deoarece conţin în schimb grăsimi saturate.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?